Aikido Centrum Rotterdam start aikidolessen bij Brede Scholen ‘De Klaver’ en ‘De Elisabethschool’

Op maandag 7 september 2009 is Richard Koning (2e dan Aikikai – rijkserkend ALMA) namens Aikido Centrum Rotterdam gestart met het verzorgen van aikidolessen voor de jeugd in Carnisse (Rotterdam-Zuid). De lessen vinden plaats in activiteitencentrum Arend en de Zeemeeuw aan de Texelsestraat 18.

De groep betrof een gemengde groep van jongens en meisjes in de leeftijdcategorie van 9 tot 11 jaar. Voor alle kinderen was dit de eerste kennismaking met aikido en is de aikidoles begonnen met oefeningen uit de standaard aiki warming-up. Aansluitend hebben de kinderen kennisgemaakt met het achterwaards valbreken (ukemi), waarbij ze hebben geoefend om zittend naar hun rug te rollen en uiteindelijk terug te eindigen op de knieën. De kinderen die meer wilden konden vervolgens oefenen door vanuit een staande positie achterover te rollen en terug te eindigen op de knieën.

Na de warming-up heeft Richard kort verteld over de verdedigingskunst Aikido zelf en dat de houding en balans erg belangrijk zijn. Aansluitend zijn de kinderen in tweetallen gaan testen of ze wel stevig stonden, waarbij ze eerst zelf zijn gaan uitzoeken wat voor hun dan stevig zou zijn en vervolgens na wat instructie dit opnieuw konden proberen; in het 2e geval ging het al wat beter.

Tijdens het aiki gedeelte zijn oefeningen verricht door vanuit een aihanmi positie de hand te verplaatsen naar het zwakke punt achter uke. Door deze oefening konden de kinderen voelen wanneer iemand uit balans gaat als voorbereiding op de volgende oefeningen. De volgende oefening was het snijden naar de knie na eerst uit de lijn gestapt te zijn en vervolgens is een start gemaakt met het uitvoeren van de iriminage techniek door verplaatsing van het lichaam.

Aansluitend zijn de Aikido principes kenmerkend voor het aikido van lijn Tissier uitgelegd, zijn de kinderen voor de vervolglessen geinformeerd over de geldende dojo etiketten en hebben de kinderen kunnen oefenen met ademhaling technieken.

Ondanks de dynamiek van de groep kinderen kan Richard terugkijken op een geslaagde 1e aikidoles en zit hij vol positieve energie en enthousiasme om de groep na 6 aikidolessen een succesvolle eindpresentatie van het geleerde aikido te kunnen laten doen. Tijdens de eindpresentatie zullen de kinderen hun ouders tonen wat zij tijdens de 6 aikidolessen hebben geleerd.

Aikido Centrum Rotterdam streeft er naar om kinderen in een vroeg stadium bewust te maken van hun overkomen, hun houding en de interactie met anderen door het beoefenen van aikido. Om deze reden start Aikido Centrum Rotterdam dan ook op 2 oktober 2009 met reguliere jeugdaikido lessen op de vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.

No Comments Yet.

Leave a comment