Stage Sachien Raghoe op 30 mei 2010

Op zondag 30 mei 2010 heeft een enthousiaste groep aikidoka deelgenomen aan de stage o.l.v. Sachien Raghoe welke in het teken stond van het werken vanuit een neutrale positie in combinatie met het principe verplaatsing-plaatsing-actie.

Om dit tastbaar te maken begon de 3 uur durende stage met een verscheidenheid aan aikikenjutsu zwaardvormen gevolgd door vormen uit de kashima-shinryu. In het zwaardgedeelte van 2 uur lag de nadruk op de verhogen van de vaardigheden met het zwaard en het begrijpen van het principe van een ‘neutrale positie’. Je kon duidelijk zien en ervaren dat de aanwezige aikidoka erg leergierig waren en daardoor erg hun best deden om de vormen te begrijpen en te beheersen.

Na 2 uur werd de stage vervolgd met één uur aiki, waar de zeer enthousiaste (en als enige!) jeugdlid Renée Blom ook van de partij was. Bij de eerste techniek mocht zij direct uke zijn, wat zij erg goed deed. In het verlengde van het zwaardwerk kon men hier de principe tijdens de aiki in de praktijk brengen. Duidelijk was dat bij iedereen het besef was doorgedrongen dat het werken vanuit een neutrale positie betekent dat je zonder veel energie te verbruiken toch de vorm technisch correct kan uitvoeren.

100530_stage_SRaghoe

Conform traditie werd de stage afgesloten met een groepsfoto: staand v.l.n.r. Jan, Leo, Hans, Peter en Richard; zittend v.l.n.r. Michel, Marcel, Abdel, Renée, Sachien en Jeroen.

Fotografie: Jan van Lierop, Rene Blom

No Comments Yet.

Leave a comment