Verslag stage Doshu op 14 en 15 november 2009

Op zaterdag 14 november 2009 was het eindelijk zo ver: voor de eerste maal als Doshu bracht Moriteru Ueshiba – en kleinzoon van O-sensei, Morihei Ueshiba – een bezoek aan Nederland voor een stage die in het teken stond van de nieuwe bond Aikido Nederland en ter ere van de viering van 400 jaar culturele/handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. De zoon van de Doshu, “Waka sensei” Mitsuteru Ueshiba, was ook meegekomen als onderdeel van de japanse delegatie.

Op de zaterdag melden Michel Stolk, Raj Benie, Jan van Lierop, Peter Buijsman, Hans Halkes, Marcel de Jong, Vincent Araque en Sachien Raghoe in het Topsportcentrum in Almere. Zeker voor Michel en Raj was dit een nieuwe en zeer unieke ervaring, omdat dit hun eerste stage was en dan ook direct die van de Doshu! Dit was zeker te merken aan ruim 2000 vierkante meter aan gelegde mat en de vele internationale aikidoka uit o.a. Belgie, Zwitserland en Engeland die naast de Nederlandse aikidoka op dit evenement waren afgekomen. Kenmerkend voor het aikido van de Doshu is dat hij zich richt op de basistechnieken en principes. Hierin richtte hij zich op omote en ura uitvoeringen, waarin hij aangaf dat die zijn opgebouwd uit kokyu-ho, irimi en tenkan bewegingen. Tijdens de zaterdagtrainingen ging hij uitvoerig hierop in.

091114 ACR Doshu

Op zondag 15 november 2009 was de Aikido Centrum Rotterdam groep wat kleiner en bestond deze uit Michel Stolk, Suniel Rodjan, Jan van Lierop, Vincent Araque en Sachien Raghoe. Ook voor Suniel was dit zijn eerste stage. De zondagochtend training stond in het teken van ushiro-waza (aanvallen van achteren), waarin de Doshu weer inging op de principes kokyu-ho, irimi en tenkan.

091114-15 Doshu2009-1

Om 13.00 uur startte de Aikido Embukai waarin alle 10 Nederlandse Aikikai federaties van Aikido Nederland (waaronder ook de Dutch Aikikai Foundation) een demonstratie aan de Doshu en zijn delegatie toonden. Tijdens de trainingen waren Christian Tissier shihan en Seiichi Sugano shihan aanwezig, welke ook bij de demonstraties naast de Doshu plaats namen.

De Dutch Aikikai Foundation demonstratie o.l.v. van Wilko Vriesman was opgebouwd uit een gedeelte waarin acht 4e dan’s met uke technieken uitvoeren uit de aanval gyaku-hanmi-katate-dori, vervolgens vier dames die in suwari- (zittend) en tachi-waza (staande) 8 technieken uitvoerden, de jeugd/jong-volwassenen een korte demonstratie deden en uiteindelijk werd afgesloten door een strakke demonstratie van Wilko zelf. Vanuit Aikido Centrum Rotterdam namen Vincent en Sachien deel aan de Dutch Aikikai Foundation demonstratie en iedereen kan terugkijken op een geslaagde demonstratie. Tot slot, gaf de Doshu zelf een gedegen en mooie demonstratie met aanvallen uit o.a. shomenuchi, ryotedori, shomenuchi met zwaard en de jo in suwari- en tachi-waza. Uit de demonstratie kon je duidelijk de kwaliteit van de Doshu zien en de boodschap hij wereldwijd op de mat uitdraagt.

091114-15 Doshu2009-2

Fotografie: Jan van Lierop

No Comments Yet.

Leave a comment